
سرلشکر پاسدار سید یحیی صفوی دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا در پیشنشست همایش ملی جایگاه علم و فناوری در دفاع مقدس با محوریت عملیات والفجر ۸ اظهار داشت: پیروزی والفجر ۸ بزرگترین هنر راهبردی در دو هماهنگی علم سیاست یا دیپلماسی با علوم نظامی و هماهنگی بین ارتش و سپاه بود.
سردار صفوی ادامه داد: دیپلماسی و فرماندهی جنگ برای رسیدن به هدف مشترک پیروزی در فاو هماهنگ شدند؛ البته امتیازات سیاسی پیروزی فاو از پیروزی نظامی برای فرماندهی جنگ اهمیت بیشتری داشت.
سطح علم و فناوری در عملیات والفجر٨ از ارتش های منطقه بالاتر بود
رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس افزود: سطح علم و فناوری ما در این عملیات از ارتشهای منطقه بالاتر و طرحریزی و اجرای عملیات و نیز هماهنگی بین ارتش و سپاه در نوع خود بینظیر بود.
سرلشکر صفوی گفت: در عملیات آزادسازی فاو با کمبود مهمات مواجه شدیم؛ چون مدت زمان عملیات را یک ماه پیشبینی کرده بودیم، اما عملیات بیش از ۷۰ روز طول کشید؛ به همین جهت از سردار حاج محسن رفیقدوست که وزیر وقت سپاه بود، درخواست کردیم که مهمات برای ما تأمین کند؛ از این روی، رفیقدوست با عزیمت به سوریه، مهماتهای مورد نیاز ما را با هواپیما به ارومیه و از آنجا به امیدیه آورد؛ البته از چین مهماتهایی را خریداری کرده بودیم، اما کشتی مهمات ما هنوز نرسیده بود.

امیر سرتیپ عبدالعلی پورشاسب جانشین رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس نیز در این مراسم اظهار داشت: قبل از اینکه عملیاتهای بیتالمقدس و والفجر ۸ انجام شود در دانشگاههای نظامی عملیاتی نرماندی بهعنوان درس سطح راهبری در دانشگاههای نظامی تدریس میشد، اما بعد از عملیات والفجر ۸ این عملیات مورد بحث و بررسی قرار گرفت؛ زیرا در آن ابتکارات نوین مورد استفاده قرار گرفت که در نوع خود بینظیر بود؛ از سوی دیگر نباید از مؤلفههایی چون نقش حفاظت اطلاعات و فناوری عبور از رودخانه، مهندسی رزمی، ابتکار در پدافند هوایی که به واسطه آن، ۷۰ فروند هواپیمای دشمن سرنگون شد، بکارگیری هوشمندانه توپخانه و استفاده جسورانه از هوانیروز نیز غافل بود.

سردار یعقوب زهدی معاون امور تخصصی قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء(ص) هم درباره نقش توپخانه سپاه در این عملیات عنوان کرد: والفجر ۸ عملیاتی بود که تمام رستهها بالاترین علم و تخصص خود را در آن بکار گرفتند؛ در این عملیات، ارتش عراق برای حرکت از بصره به طرف فاو، محدود به دو جاده استراتژیک و کنار نخلستان بود که در تمام طول مسیر، هر دو مسیر زیر برد توپخانه قرار داشت.
وی افزود: جهاد سازندگی برای یگانهای توپخانه از مدل اسرائیلی استفاده کرد؛ بدینصورت که سولههایی با ابعاد ۲ در ۵ متر از پروفیل قوطی و پوشش تختهای به جهت سهولت در نصب، طراحی شد که در این رابطه هزار و ۵۰۰ سنگر احداث شد و توانستیم ۱۲ خط آتش ایجاد کنیم.
سردار زهدی ادامه داد: سامانهای با ترکیب رادار و دوربین دکل نیروی دریایی سپاه در نهر قاسمیه با آتشبار ۱۳۰ میلیمتری برای مقابله با شناورهای عراقی بکار گرفتیم؛ همچنین برای اولین بار از پهپاد برای عکسبرداری از مواضع دشمن و مشاهده آماج توپخانه و نتایج تیراندازی استفاده کردیم.

امیر سرتیپ براتعلی غلامی حسنآبادی مشاور فرمانده معظم کل قوا در امور پدافند هوایی هم گفت: در عملیات والفجر ۸، دشمن به مراتب قویتر از قبل بود و این در حالی است که تجهیزات ما فرسودهتر شده بود؛ اما با این حال توانستیم ۷۲ فروند هواپیمای مدرن آن زمان عراق را سرنگون کنیم؛ لذا معتقدم هنوز هم تجربه حاصل از اقدامات پدافند هوایی در والفجر ۸ میتواند برای دانشجویان پدافند هوایی مورد استفاده قرار گیرد.
مسئول پدافند فرمانده قرارگاه رعد نیروی هوایی ارتش در والفجر ۸ افزود: در این عملیات همیشه سایتهای پدافندی آماده درگیری با دشمن بودند؛ ما استانداردهایی که در استقرار سایت پدافندی باید لحاظ میشد را رعایت نکردیم و برای استتار سیستمهای پدافندی هاگ از پوششهای گیاهی زنده استفاده کردیم؛ علاوه بر این برای فریب شناسایی دشمن، از سایتهای فریب استفاده کردیم که هیچ تفاوتی با سایت اصلی نداشت و این باعث شد که در طول عملیات هیچکدام از سایتهای ما مورد شناسایی قرار نگرفت.
امیر حسنآبادی ادامه داد: در والفجر ۸ زیر زاویه ۳۰ درجه به سمت دشمن شلیک نکردیم و علاوه بر این برای شلیک، زمانی را انتخاب میکردیم که رادارهای ما کمترین تشعشع را داشته باشند؛ از سوی دیگر برای دشمن دام هم ایجاد میکردیم و با این شیوه تمامی هواپیماهایی را که به سمت سایت راداری غیر حقیقی (دام) حرکت میکردند، مورد اصابت قرار میدادیم.

امیر بقایی فرمانده اسبق نهاجا نیز گفت: نیروی هوایی ارتش یک ماه قبل از آغاز جنگ تحمیلی شروع جنگ را اطلاع داده بود، اما با بی اعتنایی روبرو شد.
عملیات والفجر ٨ ورای علم و فناوری بود

امیر سرتیپ یوسف قربانی فرمانده هوانیروز ارتش در ادامه این نشست اظهار داشت: این عملیات ورای عمل و فناوری بود؛ زیرا وقتی منطقه عملیاتی را بررسی میکنیم، شاید با علم ریاضی نتوان آن را بیان کرد؛ بهعنوان مثال در این عملیات با یک بالگرد توانستیم یک جنگنده دشمن را ساقط کنیم و این باعث شد وجاهت بالگرد کبری توسط سازنده آن یعنی آمریکا افزایش یابد؛ به نحوی که بعد از این عملیات، آنها عنوان کردند که فروش و واگذاری بالگرد کبری به دیگر کشورها را با احتیاط انجام خواهند داد.
امیر قربانی ادامه داد: سازمان رزم هوانیروز در عملیات والفجر ۸ مجموع ۸۰ فروند بالگرد شامل بالگردهای کبرا، ۲۱۴، شینوک، ۲۰۶ و ۲۰۵ بود که توسط این بالگردها دو هزار نفر مجروح را به عقب منتقل کردیم.
وی اضافه کرد: با توجه به فناوری آن زمان، امکان پرواز در شب نداشتیم و فقط یک بار در عملیات خیبر این اقدام انجام شد؛ اما امروز به واسطه تلاش متخصصان کشورمان، هوانیروز امکان پرواز در شب را با استفاده از سامانههای بومی دید در شب پیدا کرده و میتوانند در شب نیرو را به پشت دشمن هلیبرن کنند.
فرمانده هوانیروز ارتش گفت: اخیراً یکی از اندیشکدههای نظامی آمریکا به ناوهای آمریکایی اعلام کرده که مراقب باشند تا ایرانیها در شب، نیروهای خود را بر روی عرشه ناوها پیاده نکنند.

امیر سرتیپ حمید واحدی فرمانده نیروی هوایی ارتش هم در این مراسم با اشاره به اینکه امروز با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح در حال تجهیز هواپیماهای خود به وسایل خود ایمنی هستیم، درباره نقش این نیرو در عملیات والفجر ۸، اظهار داشت: نیروی هوایی در ۱۹ ماهه اول جنگ نقش تأثیرگذاری را در انهدام ماشین جنگی عراق داشت؛ بهعنوان مثال زمانی که عراق به کشورمان حمله کرد، شهید اردستانی در یک روز هفت سورتی پرواز انجام داد؛ در واقع اینگونه تلاشها باعث شد روند تهاجمی عراق کاسته شود تا نیروی زمینی سپاه و ارتش بتوانند در مقابل آنها صفآرایی کنند؛ اما یک فردی که زمان آغاز جنگ به نظر در سنین کودکی قرار داشت در رسانه ملی مطالبی را در خصوص نیروی هوایی ارتش بیان کرد که تلاشهای شبانهروزی این نیرو را زیر سوال برد.
نیروی هوایی در عملیات والفجر٨ بیش از ٧٠ فرورند جنگنده دشمن را ساقط کرد
وی افزود: نیروی هوایی ارتش با تأسیس قرارگاه پدافندی و آفندی رعد در عملیات والفجر ۸ توانست در روند جنگ تأثیرگذار باشد به نحوی که فقط در این عملیات نیروی هوایی موفق شد بیش از ۷۰ فروند جنگنده دشمن را ساقط کند و از سرازیر شدن ۲۸۰ تن مهمات در فاو توسط ارتش عراق جلوگیری کند.
سردار «مرتضی قربانی» فرمانده اسبق لشکر ۲۵ کربلا نیز گفت: در این عملیات هزار نفر از لشکر ۲۵ کربلا بهعنوان نیروی شهادتطلب اعلام آمادگی کردند؛ آنها این آمادگی را با اثر انگشت آغشته به خون خود که در برگهای میزدند، اعلام کردند/انتهای پیام
