عملکرد طب ما در دوران جنگ بر مبنای مقالات علمی بود
دکتر حسن عراقیزاده در اولین همایش «جایگاه علم و فناوری حوزه سلامت در دفاع مقدس» که صبح امروز، چهارشنبه ۵ مهر ماه در دانشگاه علومپزشکی تهران برگزار شد، اظهار کرد: این همایش با احساس نیاز پاسخ به پرسش «آیا عملکرد ما در دوران جنگ بر مبنای اصول آکادمیک قابل دفاع است یا بر اساس تکلیف انجام شده است؟» برگزار میشود.
وی ادامه داد: دفاع از مرز و بوم و انقلاب اسلامی جزء تکالیف ما به حساب میآید، تصریح کرد: بررسی عملکرد و شواهد موجود بیانگر این است که اقدامات ما در حوزه طب رزم اصولی بوده است.
معاون بهداشت و درمان ستادکل نیروهای مسلح ادامه داد: مقام معظم رهبری در یکی ازسخنرانیهای خود به این موضوع اشاره کردند که بهداری رزم نسبت به بهداری شهری اهمیت بیشتری دارد و هر کشوری که جنگ را یک تکلیف برای خود میداند، باید زمینههای طب رزم را فراهم کند. به گفته ایشان، مسلما در دوران هوش مصنوعی و کوانتوم نمیتوان با ابزارهای کذایی مثل رادیوهای بزرگ قدیمی کار کرد و باید منطبق بر فناوریهای نوین باشد.
وی با بیان اینکه طب رزم به اندازه عمر بشر قدمت دارد، اظهار کرد: از زمان نخستین جنگها که با چوب و سنگ بوده تا جنگهای امروز، طب رزم نقش پررنگی داشته است. طب رزم در جنگهای اول و دوم، جنگ کره و جنگ ویتنام بکار گرفته شده است. همین منوال در دوران جنگ تحمیلی نیز بکار گرفته شد و با استفاده از مقالات علمی موجود توانستیم درباره احداث پستهای امداد و اورژانسها تصمیم بگیریم.
دکتر عراقیزاده با بیان اینکه مقالات علمی در ارتباط طب رزم این طب را طبقهبندی کردهاند، اظهار کرد: ما با همین مقالات در زمینه طب رزم در دوران جنگ تحمیلی عمل کردیم. در روزهایی که شیرازه ارتش از بین رفته بود و نیروی مردمی و سپاه به معانی واقعی شکل نگرفته بود، توانستیم در زمینه طب رزم بر مبنای مقالات علمی عمل کنیم.
معاون بهداشت و درمان ستادکل نیروهای مسلح با بیان اینکه دو روش و تفکر برای بهداری رزم بهکار گرفته میشود، گفت: رساندن مجروح به پشت جبهه و انتقال به بیمارستانهای پیشرفته یکی ازاین روشها است. تفکر دیگر این است که مراکز درمان در نزدیکی خط مقدم باشد و عمل جراحی ضروری انجام شود و سپس به پشت خط منتقل شود.
وی ادامه داد: ما تفکر و روش دوم را انتخاب کردیم؛ یعنی پستهای امدادی را در خط مقدم ایجاد کردیم و مجروح را به پشت خط منتقل میکردیم.
دکتر عراقیزاده با اشاره به دستاوردهای طب رزم ایران در دوران جنگ تحمیلی، گفت: رکورد انتقال مجروحان با رکورد ۵۰ دقیقه در اختیار ارتش امریکا بود اما این رکورد را به میانگین ۲۵ دقیقه رساندیم. کاهش زمان بهبودی مجروحان با مصدومیت خفیف، شکستن رکورد ساخت بیمارستان صحرایی با ساخت ۶۰ مورد، احداث بیمارستان مقاوم به بمباران، ساخت ۲ هزار اورژانس صحرایی، کاهش عوارض ناشی از جنگ، موضوع لجستیک و تامین آمبولانس و خودکفایی در تامین دارو بخشی از دستاوردها بودند.
وی ادامه داد: این روزها، مجهزترین مراکز بهداری را در اختیار داریم. ناوبندر «مکران» مجهز به یک بیمارستان کامل است. ما در جهت تکمیل این مسیر بر مبنای علم و فناوری گام برمیداریم.